top of page

OM PADEL

Dubbel vs. Singel

Padel kan spelas på två olika typer av banor, dubbelbanan (10x20m) och singelbanan (6x20m). Man spelar alltid fyra på dubbelbanan och två på singelbanan. Regler och poängräkning är identiska oavsett vilken bana man spelar på, med skillnaden antalet spelare.

icon_double.png

10x20 meter

icon_single.png

6x20 meter

Serve 

Serven skall slås i diagonal serveruta med ett underhandsslag där racketen inte får överstiga höfthöjd. Bollen skall studsas i marken bakom egen serveruta och sedan i motståndarens serveruta. Vid första poängen i varje game ska den som servar stå till höger om mittlinjen och serva. Efter varje poäng byter man servesida. Serve får studsa upp i glasvägg men studsar den istället i galler är den felaktig. Går bollen direkt i nät, vägg, galler eller utanför serverutan räknas den som ute. Man har två servar på sig. Går en serve i nät men i övrigt är korrekt får man slå om den. Missar man båda sina servar går poängen till motståndaren. Banans linjer används bara vid serve.

PadelCourt.png
Poängräkning 

Poängräkningen är densamma som i tennis med ”game” och ”set”. 15/30/40/game där först till 6 ”game” vinner ”setet”. Ett set måste vinnas med 2 game. Om ett set skulle bli lika (6-6) spelas ett avgörande ”tiebreak game”, först till 7 bollar vinner. Man måste även vinna med 2 bollar i tiebreak. Vanligast är att spela matcher i bäst av 3 eller 5 set.

Väggarna

Man kan låta bollen studsa i marken och upp på glasvägg/galler innan den slås tillbaka till motståndarsidan. Man kan även slå bollen direkt i sitt eget glas för att få över den till motståndaren, detta kan vara användbart vid trängda situationer. Slår man istället bollen direkt i sitt eget galler är det poäng till motståndaren. Man måste alltid träffa marken på motståndarens sida innan den får ta i väggarna. Gallret på motståndarens sida får utnyttjas precis som glasväggarna förutom vid servemomentet. 

Om det är något ni saknar finns fullständiga regler att hitta här.

Om ni är intresserade av instruktionsvideor kan ni klicka på länkarna nedan:

Andréas Johansson (svensk kanal)

The Padel School (engelsk kanal)

bottom of page